Шолц: Държавите трябва да спрат да обвиняват и да започнат да се чувстват отговорни

Германският канцлер обеща по-бързи процедури по отношение на убежищата, както и по-дигитализирани процеси

10.06.2023 | 17:09 Редактор: Вяра Димова
Шолц: Държавите трябва да спрат да обвиняват и да започнат да се чувстват отговорни

Германският канцлер Олаф Шолц защити  постигнатото тази седмица споразумение, което призовава държавите членки на ЕС да затегнат правилата по отношение на правото на убежище, предаде ДПА. 

Държавите трябва да спрат да обвиняват другите и да започнат да се чувстват отговорни, каза Шолц в изявление на 38-ия Конгрес на Германската протестантска църква.

"Ето защо споразумението предвижда създаването на механизъм за солидарност. Най-накрая, най-накрая" трябва да бъде създадена солидарна система за разпределение на бежанците в Европа", каза той пред събралото се множество в конгресния център на града. 

Шолц обеща по-бързи процедури по отношение на убежищата, както и по-дигитализирани процеси. Държавите обаче трябва да са в готовност да се справят с връщането на хора, които нямат право да останат в Европа, добави той, цитиран от БНР.

В четвъртък министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха споразумение за затягане на правилата в условията на нарастващ брой мигранти. Споразумението предвижда обработката на документите на лица, търсещи убежище, да се осъществява в приемни центрове по външните граници на блока. Ако кандидатът няма вероятност да получи убежище в ЕС, той или тя ще бъде незабавно върнат обратно.

Сделката е критикувана от правозащитни организации, които твърдят, че тя ще има катастрофални последици за хората, които се нуждаят от подкрепа. 

Снимка: БГНЕС