Шолц: Украйна няма скоро да получи изтребители, но помощта на Запада е дългосрочна

Подкрепата няма да спре, Русия трябва да изтегли войските си, категоричен е германският канцлер

21.05.2023 | 14:48 Редактор: Вяра Димова
Шолц: Украйна няма скоро да получи изтребители, но помощта на Запада е дългосрочна

Германският канцлер Олаф Шолц не очаква Украйна скоро да получи съвременни изтребители, но добави, че самото намерение на Запада да обучава нейни летци на подобна техника показва, че западният ангажимент към Украйна е дългосрочен, предаде ДПА.

По отношение на обучението на пилоти, "разбира се, това е дългосрочен проект", каза канцлерът в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в японския град Хирошима. САЩ все още не са решили окончателно "какво следва след обучението", добави той.

Този проект е преди всичко послание към онези, които нападнаха Украйна. 

"Русия не бива да залага на това, че колкото по-дълго продължава войната, толкова повече помощта за Украйна ще отслабва", подчерта канцлерът. По думите му "посланието остава едно и също: Русия трябва да изтегли войските си".

По време на срещата на седемте най-развити демократични сили в Хирошима САЩ дадоха зелена светлина за обучение на украински летци. Проектът е по съинициатива на Великобритания, Франция, Белгия, Дания и Португалия, информира БТА.

Кога и колко точно самолета ще бъдат предоставени на Киев и коя страна ще ги предостави, ще бъде решено на по-късна дата. Изтребителите F-16 на американската компания "Локхийд Мартин", освен в САЩ, се произвеждат в Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия. Засега Германия не е изразила готовност да участва в обучението. Шолц подчерта, че Берлин вече е направил много за Украйна.

Снимка: БГНЕС