Зеленски: Бахмут вече е само в сърцата ни. Говорител на Украйна отрича градът да е превзет

Г-7 потвърдиха, че ще подкрепят Украйна

21.05.2023 | 10:30 Редактор: Петя Кръстева

Президентът на Украйна Зеленски обсъди с лидерите на Г-7 войната в Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет военна помощ за страната. Въпреки загубата на Бахмут, Украйна не се отказва и продължава да търси подкрепа.

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди загубата на Бахмут. Русия заяви по-рано, че е превзела напълно разбития източен украински град, което, ще отбележи края на най-дългата и кървава битка от 15-месечната война. За Зеленски загубата е голяма. 

"От днес Бахмут остава само в сърцата на украинския народ" отбеляза президентът. 

Впоследствие обаче говорителят на Зеленски Серхий Никофоров отрече президентът да е потвърждавал завладяването на града от руските сили.

"Въпросът на репортера на Ройтерс беше "Руснаците казаха, че са превзели Бахмут", а Зеленски отговаря "Мисля, че не". Президентът отрича превземането на Бахмут", пише Никофоров във Facebook.

 

Междувременно Г-7 потвърдиха, че ще подкрепят Украйна. Още вчера на срещата на лидерите в Хирошима бе предложена още по-широка подкрепа срещу руската инвазия. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че щатите отпускат нов пакет военна помощ. Той ще включва боеприпаси, артилерия и бронирани превозни средства.

"САЩ продължава да прави всичко възможно по силите си да защити Украйна, включително обучението на пилоти и подкрепата на военновъздушните сили"

Продължават срещите на украинския президент с лидерите на Г7, като поредната беше с президента на Южна Корея Юн Сук-йол.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС