Десетки хиляди искат оставката на Вучич, създавал "климат за насилие и омраза"

Включиха се в шестатата голяма демонстрация в Сърбия след двете престрелки през май месец

10.06.2023 | 11:40 Редактор: Петя Кръстева
Десетки хиляди искат оставката на Вучич, създавал

Десетки хиляди излязоха по улиците на сръбската столица Белград, за да протестират срещу насилието в страната. Това беше шестатата голяма демонстрация, която се организира в Сърбия след двете престрелки през май месец, при които загинаха 18 души. Тогава 13-годишно момче застреля девет свои съученици и охранител в белградско училище. Един ден по-късно 21-годишен младеж застреля осем души в няколко села на около 60 километра от Белград.

Участниците в митинга се събраха пред парламента в центъра на сръбската столица и оттам шестваха до сградата на правителството, съобщават местните медии. Те настояват за оставката на президента Александър Вучич и на вътрешния министър.

Според тях Вучич е създал климат на насилие и омраза в страната, включително чрез близките до него таблоидни медии. Недоволните от президента и правителството смятат, че те не правят достатъчно, за да се противопоставят на насилието и да ограничат притежанието на оръжие, което е широко разпространено в Сърбия, пише DW. Друго обвинение е, че не се действа решително срещу организираната престъпност.

Сред организаторите на протеста са и опозиционни партии. Самият Вучич отхвърля всички обвинения и твърди, че опозицията иска да го свали с насилие, дори да го убие.

Снимка: БГНЕС

1
0 rate up comment rate down comment 0
Спартак
преди 3 месеца
Гос.Вучич да не се подава на платени провокатори и терористи,за да не страда после сръпския народ.Всички платени провокатори,да се съдят и у затвора,ако си презнаят на половин да им се намали затвора.Кучетата да си лаят,а кервана да си върви. Сигнализирай за неуместен коментар