Вучич поиска по-голяма автономия за етническите сърби в Северно Косово

"Разговаряме всеки ден с представители на сърбите в Косово и Метохия", увери президентът

09.06.2023 | 21:41 Редактор: Михаела Димитрова
Вучич поиска по-голяма автономия за етническите сърби в Северно Косово

Сръбският президент Александър Вучич поиска по-голяма автономия за етническите сърби в Северно Косово преди провеждането на нови избори за кметове.

"Разговаряме всеки ден с представители на сърбите в Косово и Метохия. Вярвам, че те са ангажирани с поддържането на мира и го заслужават, което се доказва от поведението им спрямо силите на КейФОР. Единственото нещо, което искат, е премахването на някои от фиктивните кметове, някои от които не са получили дори 5 гласа, както и изтеглянето на специалните полицейски сили в Косово", заяви президентът на Сърбия в интервю за Ройтерс.

Етническите сърби, които са мнозинство в четирите общини в Северно Косово, бойкотираха местните избори през април и избирателната активност беше едва 3,5%, след което бяха назначени албански кметове. Местните сърби организираха протести, в което се сблъскват с мироопазващите сили на НАТО в Косово - КейФОР, припомня БНР.

Вучич допълни още, че Белград преговаря за закупуване на изтребители "Рафал" от Франция и планира да подсили армията си със западни оръжия, както и че води балансирана външна политика:

"Сърбия иска да опази традиционните си приятелски отношения с Китай и с Русия", посочи той.

Снимка: БГНЕС