Замесиха и Полша във взривовете на "Северен поток", прогнозират нов опит за атака

САЩ са научили за украинския план за атака три месеца преди изпълнението, пише "Вашингтон пост"

10.06.2023 | 10:51 Редактор: Петя Кръстева
Замесиха и Полша във взривовете на

Германски следователи проучват доказателства, които сочат, че екип за саботаж е използвал Полша като оперативна база, за да повреди тръбопроводите на "Северен поток" в Балтийско море през септември, съобщи Ройтерс. Информацията е на вестник "Уолстрийт джърнъл".

Германските следователи са възстановили напълно двуседмичното пътуване на "Андромеда" - 15-метрова бяла развлекателна яхта, за която се подозира, че е участвала в саботажа на тръбопроводите, доставяли руски газ за Европа. Те са установили, че яхтата се е отклонила от целта си и е навлязла в полски води, пише вестникът, като се позовава на данни от радио и навигационното оборудване на "Андромеда", сателитни и мобилни телефони, акаунти "и ДНК проби, оставени на борда, които Германия се е опитала да съпостави с поне един украински войник". Засега няма коментари от германската федералната полиция и канцеларията на полския премиер.[

sc: relatedarticles ids:308533 /]

Тази седмица вестник "Вашингтон пост" съобщи, че САЩ са научили за украинския план за атака срещу газопроводите три месеца преди те да бъдат повредени от подводните експлозии. В сряда украинският президент Володимир Зеленски заяви пред германски медии, че неговата страна не е нападала газопроводите "Северен поток".

Саботажът беше извършен в икономическите зони на Швеция и Дания. Двете държави заявиха, че експлозиите са били умишлени, но все още не са установили кой е отговорен за тях. Следователите стигнаха до заключението, че взривното вещество, използвано при операцията, е октоген - безцветен експлозив, подходящ за разрушаване на подводна инфраструктура, пише вестник "Уолстрийт джърнъл".

През март германски медии установиха, че е възможно в нападението да е участвала яхта от базирана в Полша компания, собственост на украински граждани, пише БТА.

Американският вестник съобщава, че запознати с пътуването на "Андромеда" са посочили, че саботьорският екип е поставил дълбоководни експлозиви на "Северен поток 1" преди да насочи своя кораб "Бавария 50" към Полша. Андромеда, която преди дни е била наета от германска компания, базирана в близост до мястото, където тръбопроводите излизат на сушата, е отплавала обратно на север, което според разследващите е опит да завърши задачата си и да постави мини на Северен поток 2, пише "Уолстрийт джърнъл".

Снимка: Министерство на отбраната на Дания