Проучване: Младежите масово се чувстват самотни, вредят им социалните мрежи

Интензивното използване на социалните медии също е свързано с увеличаване на самотата

10.06.2023 | 08:10 Редактор: Петя Кръстева
Проучване: Младежите масово се чувстват самотни, вредят им социалните мрежи

Нов пилотен проект на Европейския съюз за изследване на самотата има за цел да следи и да се справи с нарастващата липса на "смислени социални контакти" сред обитателите на стария континент. Най-малко един на всеки 10 жители на Европейския съюз е самотен през по-голямата част от времето, показва нов доклад за самотата, изготвен по поръчка на Европейската комисия.

Около 13% от жителите на ЕС са отговорили, че се чувстват самотни през повечето време или през цялото време в първото проучване на самотата в ЕС, обхванало 25 000 души. Проучването е направено, за да се получи представа за "епидемията от самота", причинена от продължителните затваряния и изолация по време на пандемията от Kовид-19.

Според доклада самотата е най-разпространена в Ирландия, където приблизително една пета съобщават, че се чувстват самотни почти постоянно.

Най-ниски нива на самота се наблюдават в Нидерландия, Чешката република, Хърватия и Австрия с по-малко от 10 процента от изследваната извадка.

Според доклада хората, които са самотни през цялото време или през по-голямата част от него, са с около 20 процентни пункта по-склонни да страдат от депресивни симптоми.

"Самотата не е само частен и индивидуален проблем. Тя може да попречи на социалното сближаване и трябва да се разглежда като социален проблем и да се решава като такъв", се казва в доклада.

В него се отбелязва още, че освен събитията в живота на човека, значителна роля за самотата играят и културните фактори.

"Благоприятното икономическо положение, както и количеството и качеството на социалните контакти, са от ключово значение за предотвратяване на самотата", се казва в проучването.

Интензивното използване на социалните медии също е свързано с увеличаване на самотата, а в онлайн сайтовете "липсват интимността и качеството на общуването "на живо".

Самотата сред младите респонденти е по-висока, отколкото сред по-възрастните, тъй като големите житейски събития са склонни да нарушават социалните мрежи и да правят всеки податлив на чувството за самота са изводите на учените.

В доклада обаче се признава, че последиците от самотата варират в зависимост от възрастта и в никакъв случай не може да се пренебрегва самотата сред по-възрастните хора, предаде БГНЕС.

Световни проучвания през последните години посочват, че европейски страни като Италия са с едни от най-високите нива на самота при възрастните хора.

Основното предизвикателство за справяне с проблема със самотата произтича от социалната стигма и неосведомеността, се казва в доклада, като се добавя, че 57% от анкетираните не знаят за съществуването на методи и политики за интервенция, противодействащи на самотата.

Снимка: Pixabay