Изолираните руски магнати влагат парите си в страната и печелят огромни дивиденти

Западните санкции ги тласнаха по-близо в ръцете на Кремъл

09.06.2023 | 12:13 Редактор: Тодор Петров
Изолираните руски магнати влагат парите си в страната и печелят огромни дивиденти

Петима милиардери от индустриите за производство на петрол, никел и торове са спечелили най-големи дивиденти в страната, получили около 10 млрд. долара от изплащания от компаниите им от началото на 2022 г., показват данни на индекса на милиардерите Bloomberg Billionaires Index. Успехът им контрастира с представянето на много други руски фирми, които трябваше да спрат изплащането на дивиденти заради ограниченията срещу войната в Украйна.

Магнатите все пак усещат удара от санкциите, търсейки къде да вложат парите си, пише Bloomberg. Изолацията от света води до вълна от инвестиции в местни компании, която милиардерите по-рано може би дори не са обмисляли – знак, че руският елит започва да се адаптира към новата реалност.

"Западните санкции по същество затвориха вратите на руските милиардери и ги тласнаха по-близо в ръцете на Кремъл. Това, разбира се, увеличава контрола на Русия върху тяхното състояние и подкрепя призивите на Путин елитът да инвестира в Русия и да върне парите обратно у дома", коментира Лиана Семчук, анализатор на британската фирма Sibylline.

Пример е милиардерът Владимир Потанин, който е най-богатият човек в Русия и най-големият акционер на минния гигант "Норникел". Той навлезе във финансовия сектор, купувайки дял от 35% в TCS Group Holding Plc, по-известна като "Тинькофф" – една от водещите руски финтех компании. Потанин също така купи "Росбанк" от Societe Generale.

За милиардери от енергийния сектор като Алекперов, Леонид Микелсон и Генадий Тимченко големите суми идват от поскъпването на енергоизточниците заради инвазията в Украйна.

Но с продължаването на войната в Украйна втора година, руското правителство се стреми да получи повече пари от големите компании в страната, което може да повлияе на бъдещите плащания на дивиденти. 

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС