Одобриха първата ваксина в ЕС срещу респираторен синцитиален вирус

От иновацията ще могат да се възползват хората над 60 години

07.06.2023 | 10:53 Редактор: Вяра Димова
Одобриха първата ваксина в ЕС срещу респираторен синцитиален вирус

Европейската комисия последва Съединените щати, като одобри първата в света ваксина срещу респираторния синцитиален вирус (RSV), която ще се използва от възрастни на възраст над 60 години, съобщи производителят ѝ GlaxoSmithKline (GSK).

"Това разрешение за Arexvy означава, че възрастните, които отговарят на условията, могат да бъдат ваксинирани срещу заболяването RSV за първи път", заяви в изявление главният научен директор на GSK Тони Ууд, цитиран от АФП.

Респираторният синцитиален вирус (RSV) е често срещан вирус, който може да засегне хора от всички възрасти, но по-често предизвиква инфекции при децата и новородените бебета. При много здрави деца и възрастни инфекцията с респираторен синцитиален вирус причинява симптоми, подобни на тези при настинка. 

Съединените щати одобриха лекарството миналия месец, а ваксината е кулминацията на десетилетен лов за защита на уязвимите хора от често срещаното заболяване, предаде БГНЕС.

Анализаторите прогнозират, че през следващото десетилетие пазарът може да възлезе на над 10 милиарда долара, като скоро се очаква да последват подобни ваксини и от други производители, включително Pfizer и Moderna. GSK заяви, че RSV е "често срещан, заразен респираторен вирус, който води до приблизително 20 000 смъртни случая в болница всяка година при възрастни на възраст над 60 години в Европа".

Снимка: pixabay