ЕС скочи на Русия заради язовир Каховка: Има риск за живота на стотици хиляди цивилни

С това отчаяно действие Русия продължава и безразсъдната си ядрена игра, заявиха Борел и Ленарчич

06.06.2023 | 17:39 Редактор: Тодор Петров
ЕС скочи на Русия заради язовир Каховка: Има риск за живота на стотици хиляди цивилни

Нападенията на Русия срещу украинската гражданска инфраструктура от критично значение днес достигнаха безпрецедентно равнище с разрушаването на язовира във водноелектрическата централа в Каховка. Европейският съюз осъжда най-остро това нападение. То достига ново измерение на руските жестокости и може да представлява нарушение на международното право, по-специално на международното хуманитарно право.

Това се казва в изявление на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и комисаря по управлението на кризи Янез Ленарчич след разрушаването на язовира Каховка.

Последвалите наводнения излагат на риск живота на стотици хиляди цивилни в около 80 селища, включително град Херсон. Това влошава и без това бедственото хуманитарно положение в тези райони.

"Понижаването на нивата на водата в язовира оказва влияние и върху достъпа до критична охлаждаща вода за реакторите на Запорожката атомна електроцентрала. С това отчаяно действие Русия продължава и безразсъдната си ядрена игра, като излага на риск правилното функциониране на системите за безопасност и сигурност на ЗАЕЦ в явно нарушение на предишни резолюции на Управителния съвет и на Генералната конференция на МААЕ, както и на петте принципа за гарантиране на ядрената безопасност и сигурност в ЗАЕЦ от страна на генералния директор на МААЕ. Това е безотговорно и напълно неприемливо", настояват Борел и Ленарчич.

"Поддържаме връзка с украинските власти, за да осигурим незабавната помощ от ЕС. Координационният център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия (ERCC) активно следи ситуацията и поддържа контакт с Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. Украйна може да поиска помощ по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС. Готови сме да отговорим на всички непосредствени нужди, включително храна и питейна вода", уверяват от ЕС.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 2
prodigy_maniak
преди 10 месеца
Жозеп Борел и Янез Ленарчич да си сменяте по-често памперсите нацисти мръсни!!! 10 години трепахте цивилни хора които искаха да имат мир и приятелство с Русия, но вие не та не! Сега ще търпите, защото още нищо не сте видяли и най-голевите жестокости те първа започват!!! На тази Планета нито един нацист и фашист не трябва да остане!!! Сигнализирай за неуместен коментар