Иран се похвали с хиперзвукова ракета, която може да преодолее защитата на САЩ

"Фатах" може да лети със скорост поне пет пъти по-висока от тази на звука и по комплексна траектория

06.06.2023 | 14:27 Редактор: Юлиан Христов
Иран се похвали с хиперзвукова ракета, която може да преодолее защитата на САЩ

Иран представи днес първата си хиперзвукова балистична ракета, която официални представители на Ислямската република определиха като собствено производство. Това вероятно ще засили опасенията на Запада относно ракетните способности на Техеран, отбелязва Ройтерс.

Иранските държавни медии публикуваха снимки на ракетата, наречена "Фатах", по време на церемония, на която присъства президентът Ебрахим Раиси и командири от елитната иранска Революционна гвардия.

Хиперзвуковите ракети могат да летят със скорост поне пет пъти по-висока от тази на звука и по комплексна траектория, което ги прави трудни за прехващане. Държавната телевизия заяви, че иранската ракета "Фатах" може да поразява "модерните системи за ракетна отбрана на противника" и представлява голям напредък в областта.

"Тя може да заобиколи най-модерните противоракетни системи на Съединените щати и ционисткия режим, включително израелската система "Железен купол" (Iron Dome)", се казва в изявлението. Максималната скорост на "Фатах" може да достигне до около 15 000 км/ч., твърди иранската медия, което е около 14 пъти над скоростта на звука.

Въпреки неодобрението от страна на Съединените щати и Европейския съюз Ислямската република заяви, че ще продължи да развива програмата си за отбранителни ракети. Западните военни анализатори обаче твърдят, че Иран понякога преувеличава с ракетните си възможности, уточнява БТА.

Опасенията относно иранските балистични ракети допринесоха за решението през 2018 г. на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп да се оттегли от ядрената сделка, постигната във Виена през 2015 г. Косвените преговори между Техеран и администрацията на настоящия американски президент Джо Байдън за спасяване на ядрената сделка са в застой от септември.

Снимка: БГНЕС