Иран затваря ресторантите и магазините, обслужващи незабулени жени

На всички, които нарушават закона, ще бъде потърсена отговорност

25.05.2023 | 14:54 Редактор: Тодор Петров
Иран затваря ресторантите и магазините, обслужващи незабулени жени

Ресторантите и магазините в Иран, които обслужват незабулени жени, ще бъдат затваряни. Множат се сигналите за това, че властите затягат мерките. 

Миналата седмица е бил затворен най-големият търговски център в туристическия град Шираз с 230 магазина. Това е тежък удар за търговците точно преди началото на ваканцията и на курортния сезон, тъй като насред икономическата криза в страната те ще трябва да продължат да плащат високите наеми за магазините, без да имат оборот. 

"Те искат да ни противопоставят едни срещу други и разчитат най-вече на доносите на своите привърженици. Наясно сме, че управляващите се опитват да прехвърлят върху обществото цената за нашата съпротива", казва пред DW правозащитничката Лейла. 

Тя не смята, че тези опити ще сплашат жените и ще върнат времето назад, но се опасява, че мерките няма да останат без последствия. 

След трагичната смърт на 22-годишната Джина Махса Амини и последвалите масови протести все повече жени отказват да спазват изискванията за носене на хиджаб и излизат незабулени на обществени места. За да увеличи натиска спрямо тях, в средата на април полицията инсталира в цялата страна камери по площадите и улиците - за да могат те да идентифицират жените, които се движат без хиджаб.

Новият шеф на иранската полиция Ахмад-Реза Радан подчертава, че свалянето на забрадката е престъпление. Поради това на всички, които нарушават закона, ще бъде потърсена отговорност.

От революцията през 1979 година насам в Иран има строги правила за облеклото на жените. Нравствената полиция, която контролира тези предписания, почти изчезна от вниманието на обществеността, но пък на нейно място изникна друг орган - щаб под ръководството на петъчния проповедник на столицата Техеран. Доброволни информатори, поддръжници на режима, предоставят на този щаб сведения за нарушения на моралните правила. Шпионската служба има към 500 филиала в страната, в които се събират снимки на незабулени жени в ресторанти или магазини.

Снимка: БГНЕС