Екзекутираха трима мъже в Иран, обвиняват ги във "война срещу Бога"

Участвали са в протестите след смъртта на Махса Амини

19.05.2023 | 11:58 Редактор: Петя Кръстева
Екзекутираха трима мъже в Иран, обвиняват ги във

Иранските власти екзекутираха трима мъже, осъдени за насилие срещу силите за сигурност на ислямската република по време на протестите, предизвикани от смъртта на Махса Амини в ареста миналата година, съобщиха от съдебната система.

Маджид Каземи, Салех Мирхашеми и Саид Ягуби бяха осъдени за "мохаребе" или "война срещу Бога" за това, че са извадили пистолет по време на демонстрация в централния град Исфахан, довела до смъртта на трима служители на силите за сигурност, съобщи новинарският уебсайт на съдебната власт Mizan Online.

В Иран се проведоха вълни от общонационални протести след смъртта на 22-годишната Амини, иранска кюрдка, която беше арестувана за предполагаемо нарушение на строгите правила за обличане на жените. По време на протестите, които Техеран обикновено определя като "бунтове", предизвикани от чужбина, хиляди иранци бяха арестувани, а стотици бяха убити, включително десетки служители на силите за сигурност.

С днешните екзекуции общият брой на иранците, екзекутирани във връзка с протестите, става седем.

Каземи, Мирхашеми и Ягуби бяха арестувани през ноември и осъдени на смърт през януари.

Те бяха обвинени и в членство в "незаконни групи с намерение да нарушат националната сигурност и в заговор, водещ до престъпления срещу вътрешната сигурност", съобщи Mizan.

Отбелязва се, че "доказателствата и документите по делото, както и ясните изявления на обвиняемите" показват, че "престрелките, извършени от тези трима души, са довели до мъченическата смърт на трима служители на силите за сигурност". Случаите им предизвикаха безпокойство в чужбина, включително в Австралия, където живее част от семейството на Каземи.

Братовчед му Мохамед Хашеми написа отворено писмо до австралийския министър на външните работи Пени Уонг с молба за подкрепа.

"Маджид е само на 30 години. Той е състрадателен, любящ и волеви човек. Той, както и много други иранци, участва в мирни демонстрации, за да издигне глас и да поиска промяна", пише Хашеми в писмото, публикувано на уебсайта за петиции change.org.

По-рано днес Съединените щати призоваха Иран да не извършва екзекуции на тримата задържани, припомня БГНЕС.

"Присъединяваме се към народа на Иран и международната общност, като призоваваме Иран да не извършва тези екзекуции", заяви говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

Според него "екзекутирането на тези мъже след процеси, които се смятат за фалшиви, би било нарушение на човешките права и елементарното достойнство в Иран и навсякъде другаде".

Снимка: БГНЕС