Какво направи Ердоган: Лирата се срива, докато цените в Турция галопират

Правителството в Анкара трябва да е благодарно на Русия

01.06.2023 | 15:15 Редактор: Тодор Петров
Какво направи Ердоган: Лирата се срива, докато цените в Турция галопират

Турската икономика потегли надолу след преизбирането на президента Ердоган. Лирата се свлича, а цените на основните храни, на водата и на бензина скачат. Чаят вече струва с 40% по-скъпо, кафето е поскъпнало с 21 процента, а захарта с 20 процента. Млякото и млечните продукти са вдигнали цените си с една трета само за една нощ. Решението е на правителството, но властите не дават обяснение за повишението на цените, обяснява "Ханделсблат".

Енергийният регулатор в страната вдигна цената на бензина със 7 на сто. Сметките за вода в индустриалните зони около Истанбул например са с 80% по-високи. Повишение ще усетят и частните домакинства - те ще плащат 40% по-високи сметки за вода.

Обезценяването на турската валута е тенденция от доста време насам. Само от началото на годината тя е поевтиняла с около шест процента спрямо долара. А в последните пет години от управлението на Ердоган турската лира се обезцени с 80 на сто.

В резултат от това възникна огромна инфлация, която прави живота на турците все по-труден. Вносните стоки постоянно поскъпват заради обезценяващата се турска лира. По-бедните домакинства се налага да харчат голяма част от скромните си доходи за базисните си ежедневни нужди, пише DW.

Част от проблемите са причинени от странната икономическа и финансова политика на Ердоган. Централните банки обикновено се борят с инфлацията, като повишават лихвените проценти - целта е кредитите и инвестициите да станат по-скъпи, а по този начин икономиката да се успокои и цените отново да се понижат. Ердоган обаче пое по обратния път - намеси се пряко в решенията на Турската централна банка и заповяда лихвените проценти да се понижават, вместо да се вдигат. От това инфлацията нарасна допълнително.

Правителството в Анкара трябва да е благодарно на Русия. Турция получи от Москва отсрочка за кредит в размер на 24 милиарда долара, както и намаление на цените за купувания руски газ. Освен това Турция получи 20 млрд. щатски долара под формата на проектно финансиране за изграждането на атомна електроцентрала в южната част на страната.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС