Победата на Ердоган обезцени турската лира, прогнозират болезнена криза

Тя може да достигне 26 за долар по-рано от очакваното и 28 за долар до края на годината

29.05.2023 | 11:31 Редактор: Вяра Димова
Победата на Ердоган обезцени турската лира, прогнозират болезнена криза

Турската лира отслабна, след като Реджеп Тайип Ердоган спечели втория тур на президентските избори в неделя, удължавайки мандата си като най-дългогодишен лидер на страната и карайки инвеститорите да търсят признаци, че той ще започне да разхлабва строгата държавна хватка върху пазарите.
Лирата загуби около 0,3% до 20,03 за един щатски долар и се намира близо до рекордно ниско ниво.

"Уолстрийт" очаква турската валута да поевтинее допълнително, като Morgan Stanley предупреди, че тя може да достигне 26 за долар по-рано от очакваното и  28 за долар до края на годината, ако Ердоган се придържа към политиката си за поддържане на ниски лихвени проценти. От Wells Fargo & Co очакват валутата да достигне 23 долара до края на тримесечието.

"Победата на Ердоган не предлага утеха за нито един чуждестранен инвеститор", каза Хаснаин Малик, стратег в Tellimer в Дубай. "При много висока инфлация, много ниски лихвени проценти и липса на нетни чуждестранни резерви може да се стигне до болезнена криза, която да засегне всички активи", допълни той.

Ердоган с лекота спечели победата на втория тур, като според неофициалното преброяване на гласовете спечели 52% от гласовете, и малко след 20:00 ч. в неделя произнесе победна реч от върха на автобус в Истанбул.

Неортодоксалният подход на Ердоган към лихвените проценти - той смята, че по-ниските лихвени проценти водят до по-ниска инфлация - остави пазарите в зависимост от непредсказуема смесица от ad-hoc регулации и интервенции, като новите мерки се въвеждат неофициално и почти ежедневно. Те също така прогони инвеститорите, като от 2013 г. насам общият размер на чуждестранните дялове в турски акции и облигации е намалял с около 85%, или близо 130 млрд. долара.

"Очевидно е, че сегашният модел на икономиката не работи", казва Бурак Четинчекър, паричен мениджър в Strateji Portfoy в Истанбул. 

Първите признаци за преразглеждане на сегашната комбинация от политики вероятно ще дойдат с назначенията на ключови икономически постове, включително в Министерството на финансите и финансите, както и в централната банка. 

Четете повече в Bloombergtv.bg.

Снимка: pixabay