Още 5 години на власт: Над 27 млн. души са гласували за президента Ердоган

Поддръжниците на преизбрания президент празнуваха по улиците на страната

29.05.2023 | 07:16 Редактор: Петя Кръстева

Реджеп Ердоган остава президент на Турция след втория тур на президентските избори в страната. При близо 100% обработени бюлетините Ердоган получава 52,16 на сто от гласовете. Неговият съперник Кемал Кълъчдароглу - 47,84%.

Избирателната активност е била над 84%. За Ердоган са гласували близо 27 млн. и 580 хил. избиратели, а за Кемал Кълъчдароглу малко над 25 млн. 324 хил. при имащи право на глас над 64 млн. души. Поддръжниците на Реджеп Тайип Ердоган празнуваха до късно през нощта, след като дългогодишният президент на страната си осигури още пет години на власт.

Президентът на САЩ Джо Байдън поздрави турския си колега за победата му на втория кръг на изборите в Турция в неделя, съобщи Ройтерс. Байдън написа в Twitter: "Очаквам да продължим да работим заедно като съюзници в НАТО по двустранните въпроси и по споделените глобални предизвикателства".

Ръководителите на ЕС и НАТО също поздравиха Реджеп Ердоган за преизбирането му за президент на Турция. 

"Очаквам да продължим съвместната работа и подготовката за срещата на върха на Алианса през юли", посочва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в своето поздравление в Twitter. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също изрази очакване да продължи да работи с турския президент за задълбочаване на отношенията между Анкара и ЕС в следващите години.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пък посочва в съвместно изявление с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, че ЕС има стратегически интерес да продължи сътрудничеството и взаимно изгодните отношения с Турция и всички нейни граждани, както и от стабилна и сигурна среда в Източното Средиземноморие. 

Руският президент Владимир Путин е изпратил до турския президент поздравителна телеграма по повод преизбирането му.

"Бих искал да потвърдя готовността си за продължаване на нашия конструктивен диалог по актуалните въпроси от двустранния, регионалния и международния дневен ред. Придаваме голямо значение на последователната реализация на набелязаните съвместни проекти - преди всичко на строителството на АЕЦ "Аккую" и създаването на газов хъб на територията на Турция", пише Путин.

Снимка: БГНЕС