Етническите сърби остават непреклонни, България осъди насилието в Косово

НАТО изпрати още 700 военнослужещи, които да потушат напрежението

31.05.2023 | 13:48 Редактор: Вяра Димова

НАТО изпрати още 700 войници в Северно Косово, за да помогне за потушаването на бурните протести след сблъсъците в понеделник. В същото време продължават протестите на етническите сърби, които бойкотират местните избори заради неизпълнените им искания за повече автономия. 

Протестите пред общината на Звечан – град на 45 километра северно от столицата Прищина, продължават. В понеделник там напрежението ескалира, след като етнически албанци заеха постовете си в общината.

Пострадаха повече от 30 унгарски и италиански войници от "КейФОР" и над  от 50 сръбски демонстранти.  Войските на мироопазващите сили в Косово поставиха метални огради и бариери от бодлива тел. 

"Решихме да разположим още 700 военнослужещи от оперативните резервни сили за Западните Балкани и да поставим в състояние на повишена готовност допълнителен батальон от резервните сили, така че те също да може да бъдат разположени при необходимост", обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

От българското външно министерство осъдиха протестите с публикация в Twitter.

"България категорично осъжда насилието и изразява пълна солидарност с ранените войници. Подкрепяме "КейФОР" като безпристрастен подсигурител за сигурност съгласно мандата на ООН. Призоваваме всички страни да намалят напрежението. Изпълнението на споразуменията, подпомогнати от ЕС, остава единственият път напред", посочиха българските власти.

Етническите сърби настояха както албанските кметове, така и косовската полиция да напуснат Северно Косово. Сърбия постави армията на страната в състояние на най-висока бойна готовност и изпрати още войски на границата с Косово. 

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
ALF
преди 10 месеца
Косово е сърцето на Сърбия! Не дай боже да ни отцепят Пиринска македония! Тогава ще гледаме резила на България! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Това
преди 10 месеца
Не е насилие,а отнемане на човешките права!ЕС И САЩ ИСКАТ ПЪЛНА ОКУПАЦИЯ НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА!ИДЙ..ТИ СА ТЕЗИ КОИТО ИМ ВЯРВАТ,ЧЕ НЕ ТАКА.ЕС Е ЕДНА НЕОФАШИСТКА СОРОСКА КО..ИНА! ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПЕДНЕ ТОЗИ САТАНИЗЪМ КОЙТО НИ Е ПРЕВЗЕЛ.САЩ ИСКАТ БЪЛГАРИЯ УКРИСТАН 2! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 10 месеца
България пак се издъни, подкрепяйки "суверенното разпокъсване" на сръбската територия, лансирайки лъжата за "мироопазващите сили" на НАТО.Войниците на НАТО са миротворци колкото руските войници в Украйна. Но, двойните стандарти не изненадват никого. Сигнализирай за неуместен коментар