Война на дронове: Русия и Украйна се обвиниха взаимно в атаки с безпилотни самолети

В Москва има засегнати сгради, в Киев - 1 загинал и 13 ранени

30.05.2023 | 14:39 Редактор: Юлиан Христов

За атака с дронове над Москва съобщиха руските власти. Противовъздушната отбрана е реагирала. Според официалните руски източници има засегнати сгради, но не повече от двама души са потърсили медицинска помощ.  

От руското министерство на отбраната съобщиха за 8 дрона, участвали в нападение. Повечето са били свалени от зенитно-ракетен комплекс, останалите са били неутрализирани с други средства - на електронната борба.  

Руските медии обаче съобщават, че безпилотните апарати са били повече от 10. Според противоречивите информации е имало попадения и в жилищни домове, но не се съобщава за жертви, а само за частични разрушения. Жителите на няколко блока са били евакуирани.  

Властите в Кремъл уверява, че всички дронове са били прехванати и свалени и призовават гражданите да се доверяват само на официалните източници.  

Военните в Русия директно обвиниха Украйна, че стои зад атаката. Киев, обаче, отрече. Михайло Подоляк, съветник на президента Зеленски, каза, че Украйна наблюдава събитията и прогнозира увеличение на подобни атаки.  

Украинската столица и тази нощ беше обект на руски обстрел. Има загинал човек, 13 са ранени. Според украинските ВВС Русия е изстреляла над 30 дрона камикадзе, а противовъздушната отбрана е свалила 29 от тях. 

Снимка: БГНЕС