Китай срещу Airbus и Boeing - направи първия си търговски полет

Полет MU9191 е излетял от Шанхай в 10:32 ч. местно време

28.05.2023 | 16:39 Редактор: Юлиан Христов
Китай срещу Airbus и Boeing - направи първия си търговски полет

Произведен в Китай самолет, съперник на Boeing Co. и Airbus SE, изпълни първия си търговски полет в неделя, почти шест месеца след като беше доставен на China Eastern Airlines Corp.

Полет MU9191 е излетял от Шанхай в 10:32 ч. местно време, съобщи China Eastern в акаунта си в Weibo. Самолетът е превозвал 128 пътници и е кацнал безопасно в Пекин, съобщи People's Daily в туит.

Търговският дебют бележи дълго пътуване за Commercial Aircraft Corp of China Ltd. или Comac, както е по-известна компанията. Производителят за първи път започна разработването на теснокорпусния самолет през 2008 г., а производството започна в края на 2011 г. Но едва през септември 2022 г. C919 получи официален сертификат за полет, отбелязвайки дългия край на летателните тестове и проправяйки пътя на Comac към начало на доставките.

China Eastern е първият клиент на C919 с поръчка за пет машини. След доставката на първия реактивен самолет през декември, самолетът предприе период на полетни дейности почти всеки ден, за да удовлетвори изискването за 100 часа полети за доказване. Но от 7 февруари до 17 май C919 на China Eastern не е летял редовно в продължение на 104 дни, показват данните на FlightRadar24.

Китай се стреми да наруши господството на Boeing и Airbus в производството на търговски самолети. Както семейството A320neo на Airbus, така и самолетите 737 Max на Boeing имат пълна книга с поръчки до края на десетилетието, което означава, че на всеки превозвач, който иска теснофюзелажни самолети по-рано, може да се наложи да намери алтернатива.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com