"Предотвратихме катастрофален фалит": Байдън постигна споразумение за повишаване на тавана на дълга

Лидерът на Републиканската партия Кевин Маккарти президентът на САЩ се разбраха след седмици преговори

28.05.2023 | 08:44 Редактор: Елеонора Танева

Лидерът на Републиканската партия Кевин Маккарти и президентът Джо Байдън обявиха споразумение за повишаване на тавана на дълга, с което Съединените щати се измъкнаха от опасността да не изпълнят задълженията си, оставайки само няколко дни, предаде АФП.

Конгресът ще гласува сделката за удължаване на правомощията на правителството за вземане на заеми в сряда, малко преди датата "X" на 5 юни, когато по оценка на Министерството на финансите правителството вече няма да може да плаща сметките си, което ще доведе до сътресения в най-голямата икономика в света, уточнява БГНЕС.

"След седмици на преговори стигнахме до принципно споразумение", заяви Маккарти, председател на Камарата на представителите, управлявана от републиканците.

Предстои в сряда Камарата на представителите да гласува законопроекта.

В изявление Байдън обяви, че сделката е "добра новина за американския народ, защото предотвратява това, което можеше да бъде катастрофален фалит и да доведе до икономическа рецесия, опустошени пенсионни сметки и загуба на милиони работни места".

Въпреки постигнатия пробив Маккарти предупреди, че предстои "още много работа", за да се накара Конгреса да даде подкрепата си.

Снимка: БГНЕС