Напрежението между Сърбия и Косово: Вучич свиква Съвета за национална сигурност

Армията на границата на двете страни е в повишена бойна готовност

27.05.2023 | 08:26 Редактор: Юлиан Христов

Групи от етнически сърби блокираха входа на общинските сгради, за да попречат на официалните представители да влязат там. Те са избрани в местни избори, които бяха бойкотирани от косовските сърби. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

В Звечан беше запалена полицейска кола. В центъра на града се наложи присъствие и на мироопазващата мисия на НАТО. Сърбите, живеещи в четири общини в Северно Косово, бойкотираха вота на 23 април, защото не са удовлетворени исканията им за по-голяма автономия. Напрежението е поредна пречка за мирното споразумение от март между Косово и Сърбия.

Представителите на Прищина твърдят, че в тези райони проблемите се подклаждат от криминални интереси.

"Знае се, че тук са работили по така наречената паралелна система с намесата на Сърбия, чрез престъпни групировки. Надявам се от ден на ден пространството за действие на тези престъпници да се стеснява, а на някои от тях мястото им не е тук, а в затвора", каза кметът на Зубин Измир Зечири.

По нареждане на сръбския президент Александър Вучич армията на Сърбия е в най-високо ниво на готовност.

Военни части са изпратени към административната граница с Косово. Вучич поиска масова подкрепа от сънародниците си на митинг пред парламента в Белград снощи. Събраха се десетки хиляди сърби, а Вучич подчерта, че те са дошли от различни държави.

"Благодаря на всички вас, които дойдохте от Република Сръбска, Черна гора, Северна Македония, Хърватия и всички краища на бивша Югославия. И нека да ви благодаря, че толкова много обичате Сърбия и, въпреки че живеем в отделни държави, Сърбия винаги ви е майка и ще бъде така. Да не забравяме никога, че сме един народ и никой няма да може да промени това", каза той.

Митингът беше организиран и като реакция на протестите срещу управлението на Вучич, които избухнаха след масовите убийства, разтърсили страната този месец. Във връзка с изострянето на обстановката в Северно Косово днес заседава извънредно Съветът за национална сигурност. Вучич съобщи по време на митинга, че се оттегля от ръководството на своята Сръбска прогресивна партия. Кой ще го наследи решава конгресът на партията.

Повече вижте в репортажа на Григори Недялков.