Вучич прогнозира дълга криза между Белград и Прищина след изборите

Ще настояваме за истински диалог, заяви президентът на Сърбия

24.04.2023 | 16:42 Редактор: Вяра Димова
Вучич прогнозира дълга криза между Белград и Прищина след изборите

Многомесечна и многогодишна криза очаква отношенията между Белград и Прищина след изборите, които бяха бойкотирани от сърбите в северната част на Косово и Метохия. Това каза сръбският президент Александър Вучич в обръщение към нацията, съобщава "Танюг".

"Страхувам се, че това е навлизането в по-голяма и по-дълбока криза за месеци и години напред. Трябва да разберем, че международната общност, подкрепяща Прищина са виновни за това, които никога не са искали да чуят Белград и това, което ние им казах за сърбите от Косово и Метохия, защото не ги интересуваше", каза още Вучич.

Вучич отбеляза, че Белград ще настоява за "истински диалог", в който да се чуе гласът на сърбите, тъй като затова сърбите излязоха на такъв мълчалив протест.

Президентът на Сърбия каза, че страната му няма нужда от конфликт с НАТО, защото не може да спечели този конфликт, но че Сърбия не е в състояние да позволи нови атаки и унижения.

"Нашето заключение е, че ще защитим позицията на нашия народ, ще защитим позицията на нашия народ, ще разберем посланията на мирното политическо въстание на сърбите от север на Косово и Метохия. Уважаваме конституцията на Сърбия, но какво ще настояването е истински диалог", каза Вучич в обръщение към гражданите и добави, че Сърбия няма да приеме диалог на принципа "вземи или остави", пише "Труд".

Изборите за местно самоуправление в четири общини - Звечан, Зубин Поток, Лепосавич и Северна Митровица - в Северно Косово и Метохия се проведоха на 23 април. Те бяха бойкотирани от представители на "Сръбската листа", която представлява интересите на сърбите в провинцията, поради неизпълнение на задълженията на Прищина.

Снимка: БГНЕС