Косовският президент: Вучич е дълбоко свързан с Путин, Сърбия ще ни окупира

Вьоса Османи призова Запада да подкрепи Косово: Eдин конфликт на Балканите ще дестабилизира Европа

11.04.2023 | 12:52 Редактор: Вяра Димова
Косовският президент: Вучич е дълбоко свързан с Путин, Сърбия ще ни окупира

Косовският президент Вьоса Османи каза, че сръбският президент Александър Вучич е "дълбоко свързан" с руския президент Владимир Путин, добавяйки, че "Сърбия възнамерява да окупира територията на Косово, както Русия направи с Крим", съобщава Koha ditore.

"Всичко това показва, че това е абсолютно същият план като този на Путин за Крим", каза Османи и добави, че на Балканите се създава опасна ситуация.

Османи призова Запада да подкрепи Косово, като предупреди, че един конфликт на Балканите ще дестабилизира допълнително и без това крехката Европа.

"Това не е пресилен проблем. Мирът на Западните Балкани е тясно свързан с мира в Лондон, Ню Йорк, Вашингтон, Париж, Берлин, защото историята показва, че липсата на мир и сигурност в Европа е липса на международен мир и сигурност. А липсата на мир и сигурност в Западните Балкани означава, че това е дестабилизирана Европа", добави Османи.

"Сръбските паравоенни сили и престъпни организации помагат за подклаждане на насилие в Северно Косово, а Русия внася оръжия и военни униформи. Сърбия открито подкрепи тези групи в северната част на Косово и извърши престъпления, включително престъпления срещу сърби, живеещи на север", каза още Османи, цитирана от "Труд".

Говорейки за европейския план, тя заяви, че са разочаровани, че взаимното признаване не е изрично включено в това споразумение.

Снимка: БГНЕС