"Вагнер" се връща в Бахмут, ако Москва не се справи: Киев: Без западни оръжия по Русия

Извършва се замяна на руски наемници с редовни войници

25.05.2023 | 19:10 Редактор: Искра Ангелова

Руската частна военна компания "Вагнер" изтегля частите си от украинския град Бахмут и прехвърля позициите си там на редовни руски войски. Изтеглянето беше обявено от основателя на организацията Евгений Пригожин в изявление, за което твърди, че е записано рано тази сутрин.

Украйна потвърди, че се извършва замяна на руски наемници с редовни войници.

Пригожин направи изявлението в бойно снаряжение, застанал до пострадала от военните действия жилищна сграда.

"Изтегляме частите си от Бахмут. От днес до 1 юни повечето от частите ще се пребазират в лагери в тила. Предаваме нашите позиции на военните", заяви той във видеото си.

Пригожин неведнъж в последно време критикува висши руски служители в областта на отбраната. Той прави уточнението, че неговите сили ще бъдат готови да се върнат в Бахмут, ако редовната армия не успее да се справи с положението.

Украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр потвърди, че Русия е заменила частите на "Вагнер" с редовни войници в покрайнините на Бахмут, но бойци на частната организация остават вътре в опустошения град.

Съветник на украинския президент заяви, че дълго очакваната украинска офанзива е започнала и от няколко дни се провеждат настъпателни действия по 1500-километровия фронт. Михайло Подоляк уточни, че Украйна няма да използва предоставяното западно оръжие за удари по територията на Русия, а само за отвоюване на окупираните украински райони.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС