В Германия работодателите масово нарушават законите

Над 3 милиона работници стават жертва на трудови измами

24.05.2023 | 15:51 Редактор: Елеонора Танева
В Германия работодателите масово нарушават законите

В Германия намаляват трудовите инспекции. През последните десет години броят им е спаднал от 63 000 на 53 000 годишно. Причината е липсата на персонал.

В страната работодатели масово нарушават изискването за минимално почасово заплащане, има и укриване на данъци, удръжки от заплатата и от разходите за социалните осигуровки. 

Германският институт за икономически проучвания предполага, че в Германия до над 3 милиона работници стават жертва на трудови измами. Трябва да се има предвид, че след въвеждането на минималното заплащане броят на работните места в браншовете с ниско заплащане дори се е увеличил. Засегнати са хората на непълно работно време, студентите, пенсионерите, както и тези, които не владеят добре немски, пише DW.

Всички работещи в Германия би трябвало да получават най-малко 12 евро на час - такова е минималното заплащане. Но някои работодатели намират начини да заобикалят правилата.

Антонио е строителен работник, няма договор, нито твърдо работно време. Не му плащат на час, а на квадратен метър. Така понякога получава за работата си ту 3,50 евро, ту 5 евро на час. Затова казва, че ако се правят проверки, това вероятно би му било от полза.

Мъжът е един от малкото, които са търсили някога експертна помощ, за да защитят правата си, разказва АРД. Той е получил такава в офиса на социалната организация "Faire Mobilität" ("Справедлива мобилност") във Франкфурт на Майн.

Там помагат най-вече на работниците от Източна и от Средна Европа - информират ги за правата им и ги подкрепят при конфликти. Антонио получава нужната му консултация на родния си език, но още не е сигурен, че ще се сдобие с достатъчно смелост да поиска от работодателя си това, което му се полага.

Снимка: Bloomberg.com