Испания е блокирана от лошото време, очакват ураганен вятър на Канарските острови

Затворени са десетки детски градини, офиси, училища и университети

23.05.2023 | 14:51 Редактор: Искра Ангелова
Испания е блокирана от лошото време, очакват ураганен вятър на Канарските острови

Проливните дъждове в района на западната част на Средиземно море доведоха до наводнения в Испания. В автономните региони на Мурсия и Валенсия са спрени учебните занятия в над 30 общини и е обявен червен код за тревога.

След дни на рекордни горещини за това време на годината от около 40 градуса, Испания вече цяла седмица е изложена на рязък спад на температурите, лошо време и проливни дъждове.

Само за една нощ в района на Мурсия екипите на Координационния център за извънредни ситуации са се отзовали на 117 сигнала, свързани със спасяване на блокирани превозни средства и отводняване на помещения. Част от тях са попаднали в кризисна ситуация заради пренебрегване на разпоредбите да се избягват затворените пътища. Валежите до тази сутрин са надхвърлили 100 литра на квадратен метър.

Затворени са десетки детски градини, офиси, училища и университети. Тежка е ситуацията и в региона на Валенсия, където за един час са паднали 40 литра на квадратен метър, предава БНР.

Учебните занятия в Елче, Торевиеха и Орихуела, Аликанте са преустановени.

Освен източната част на полуострова от дъждовете е засегната и Андалусия, където се очаква и градушка. В останалата част и Балеарските острови се очакват силни бури, а на Канарските острови ураганен северен вятър.

Според метеоролозите лошото време и проливните дъждове ще продължат и в началото на следващата седмица. Те призовават за спешни мерки от страна на централното правителство, които да са съобразени с климатичните промени.

Снимка: БГНЕС