"Най-лошата нощ в новата история": 36 италиански града са "под вода", 27 хил. души нямат ток

21 реки са излезли от коритата си, а на 48 места са се активирали свлачища

19.05.2023 | 19:52 Редактор: Петя Кръстева

Най-малко 13 души загинаха след проливните дъждове в Италия, а местни политици твърдят, че нанесените щети са за милиарди. За 36 часа са паднали толкова валежи, колкото обикновено за шест месеца, заяви Стефано Боначини, областен управител на Емилия-Романя, цитиран от АРД. Според него степента на пораженията е сравнима с тази от земетресение. Политикът настоя за бърза помощ от страна на правителството.

Германската обществено-правна медия обобщава мащабите на бедствието, поразило Италия. 36 града и села са били наводнени, 21 реки са излезли от коритата си, на 48 места има активирали се свлачища. Около 27 000 души в региона все още нямат ток, обяви енергийната компания "Енел". Над 250 пътища в региона са били затворени поради риск от появата на свлачища. Вестник "Ла Стампа" посочва, че около 170 електрогенератора и 4 електроцентрали осигуряват аварийно захранване.

Над 13 000 души е трябвало да бъдат евакуирани заради риска домовете им да бъдат заляти от прииждащи кални маси, съобщи заместник-областния управител на засегнатия регион Ирене Приоло. Равена е сред най-пострадалите градове, редом с Чезена, Форли, Фаенца и регионалната столица Болоня. 

"Това може би беше най-лошата нощ в най-новата история на Емилия-Романя", каза кметът на града Микеле де Паскале, след като нареди първите евакуации в нощта на вторник срещу сряда.  "Моята провинция Равена е неузнаваема в големи части заради водите", заяви още той, цитиран от АРД.

Огромните полета в района между Форли и Римини също са понесли сериозни щети от бурята. Италианската фермерска асоциация Колдирети твърди, че нанесените щети на земеделието са неизчислими. Застрашено е оцеляването на фермите и работниците, които зависят от тях, пише DW.

На някои места вече е започнала дейността по разчистването. Хиляди доброволци помагат в засегнатите райони, политици изразиха своята солидарност с пострадалите. Италианската футболна федерация и Федерацията по тенис обявиха минута мълчание на всички спортни срещи, които ще се проведат в петък и през уикенда. В момента в столицата Рим тече тенис турнирът "Мастърс 1000".

Същевременно бе отложено състезанието от "Формула 1", което трябваше да се проведе тази неделя на пистата в Имола. Нивото на близката река Сантерно се е покачило опасно. Стартът е отменен, тъй като не може да бъде гарантирана сигурността на екипажите и посетителите на спортното събитие.

Снимка: БГНЕС