Ципрас върна празен мандат, очертават се избори в Гърция през юни

Само пет депутатски места не позволиха на консерваторите да съставят самостоятелно правителство

23.05.2023 | 12:39 Редактор: Михаела Димитрова
Ципрас върна празен мандат, очертават се избори в Гърция през юни

Лидерът на втората партия в Гърция СИРИЗА Алексис Ципрас върна на президента мандата за съставяне на правителство след парламентарните избори в неделя. Така Гърция се подготвя за предсрочен парламентарен вот, вероятно през юни.

"Липсва политическа възможност за съставяне на коалиционно правителство", заяви Алексис Ципрас пред президента Катерина Сакеларопулу.

В рамките на деня тя ще връчи и последния трети мандат на лидера на социалистическата ПАСОК, която е трета политическа сила след вота в неделя. Предполага се, че и социалистите ще се откажат от възможността да преговарят за съставяне на кабинет.

След убедителната победа на консерваторите от "Нова Демокрация", които получиха над 40% от гласовете на избирателите на парламентарните избори, вчера лидерът на партията Кириакос Мицотакис не пожела да води преговори за коалиция.

Само пет депутатски места не позволиха на консерваторите да съставят самостоятелно правителство и очакват, че на вота през юни ще спечелят пълно мнозинство в парламента. До изборите Гърция ще се управлява от служебен кабинет, назначен от президента.

За да се спази Конституцията, утре мандат ще получат и социалистите от ПАСОК, които също възнамеряват да се откажат от преговори за съставяне на правителство, информира БНР.

Премиерът Мицотакис вече получи съгласието на лидерите на гръцките партии за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 25 юни. До тогава страната ще се управлява от служебен кабинет, назначен от президента. Предвижда се новоизбраните в неделя депутати да положат клетва и още на следващия ден парламентът да бъде разпуснат. 

Снимка: БГНЕС