Мицотакис разби конкуренцията, но Гърция се отправя към нови избори

"Нова демокрация" получи почти 41% от гласовете

22.05.2023 | 07:20 Редактор: Вяра Димова

Гърция отива на предсрочни избори в края на юни. Това стана ясно часове след края на изборния ден в южната ни съседка. Дясноцентристката "Нова демокрация" взима близо 41 процента от вота на гърците. Това е с над 20 на сто повече от основния опонент - СИРИЗА, чиито избиратели на тези избори са гласували за социалдемократическата ПАСОК, която взима почти 12%.

Лидерът на лявата формация Алексис Ципрас призна поражението си. А лидерът на "Нова демокрация" и досегашен премиер Кириакос Мицотакис изрази своята удовлетвореност от победата и заяви, че на изборите надеждата е победила песимизма, а единството - разделението. Предстоящите предсрочни избори ще бъдат в края на юни или началото на юли.

Премиерът не достигна прага за незабавно самостоятелно съставяне на правителство, което означава, че вероятно ще избере ново гласуване след около месец, вместо да се опитва да формира коалиция.

Гласоподавателите бяха убедени от обещанието на Мицотакис да гради върху едно от най-бързите икономически възстановявания на Европейския съюз, което поставя Гърция на прага на връщане към инвестиционен клас. Трите водещи партии ще имат около девет дни, за да видят дали е възможна коалиция, но това е малко вероятно, тъй като всички лидери на основните групи са изключили възможността да работят помежду си и защото Мицотакис има ясен път към решителна победа, ако се проведе нов вот.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС