Размествания във вътрешния кръг на Путин, президентът отстрани знакова фигура от КГБ

Максим Травников е новият съветник на руския държавен глава по корупцията

23.05.2023 | 11:28 Редактор: Искра Ангелова
Размествания във вътрешния кръг на Путин, президентът отстрани знакова фигура от КГБ

Размествания във вътрешния кръг в Кремъл е започнал руският президент Владимир Путин. Знаково е отстранен съветникът му за борба с корупцията Андрей Чоботов - кадър на съветските тайни служби КГБ, а впоследствие и на сегашната ФСБ.

Дипломатът от кариерата Максим Травников е новият съветник на Путин по корупцията, съобщи държавната руска агенция ТАСС. Досега Травников заемаше поста на отговорник за кадрите в президентската администрация. С издадения от Путин указ двата поста се обединяват и Травников поема освен управлението на кадрите и борбата с корупцията.

Чоботов бе един кръга на т.нар. "силовики" около Владимир Путин. Това са представители на специалната служба ФСБ, наследник на съветското КГБ, които са в постоянна борба за влияние с Кремъл с представителите на армията и на олигархическите кръгове в Москва.

Чоботов е работил в КГБ - първо в трето управление, а след това и на централно ниво по времето, когато в съветската специална служба е и самият Путин, припомня "24 часа".

Чоботов обаче остава и в наследника на КГБ - Федералната служба за безопасност (ФСБ). Впоследствие Чоботов става зам.-шеф на Съвета по безопасност на Руската федерация. В първите месеци на 1999 г. директен началник му е бил Владимир Путин, който тогава е шеф на ФСБ и на Съвета по базопасност на РФ.

През август 1999 г. Путин става министър-председател, а през декември и президент на Русия. Впоследствие Чоботов е зам.-министър на отбраната на Русия, докато министерският пост се държи от Сергей Иванов. Заедно с него Чоботов първо се прехвърля във военно-промишления съвет, а впоследствие и в Кремъл, смята се за един от приближените на Путин.

Снимка: БГНЕС