Противоречива информация, Зеленски: Бахмут не е окупиран от Русия

Няма как да има друга интерпретация на тази информация, уточни украинският президент на срещата си с Г-7

21.05.2023 | 15:39 Редактор: Вяра Димова

Зеленски обсъди с лидерите на Г-7 войната в Украйна. След противоречивата информация че Бахмут е превзет, държавният глава категорично заяви, че към днешна дата Бахмут "не е окупиран от Русия".

Първоначално украинският президент Володимир Зеленски потвърди загубата на Бахмут, но по време на срещата си с Г-7 зави, че информацията не е вярна. 

"Днес те изпълняват много важна задача докато са в Бахмут. Точната локация няма да кажа, но това означава, че Бахмут не е окупиран от Русия. Няма как да има друга интерпретация на тази информация", каза Зеленски.

Ако Русия превземе напълно разбития източен украински град, ще отбележи края на най-дългата и кървава битка от 15-месечната война.

Междувременно Г-7 потвърдиха, че ще подкрепят Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че щатите отпускат нов пакет военна помощ. Той ще включва боеприпаси, артилерия и бронирани превозни средства. 

"САЩ продължават да прави всичко възможно по силите си, за да защитят Украйна, включително обучението на пилоти и подкрепата на военновъздушните сили", заяви Байдън.

По време на форума Зеленски продължава серията си от лични срещи с лидерите от Г-7. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС