Критична е ситуацията в Бахмут. Лавров: Западът готви сценарий за разчленяване на Русия

Пригожин призна, че "вагнеровците“ не са успели да обкръжат украинските части в Бахмут

20.05.2023 | 21:00 Редактор: Петя Кръстева
Критична е ситуацията в Бахмут. Лавров: Западът готви сценарий за разчленяване на Русия

Ситуацията в Бахмут е тежка, но Въоръжените сили на Украйна продължават да държат отбраната. Това увери ресорният заместник-министър на отбраната на страната Анна Маляр в съобщение в Telegram, цитирано от РБК-Украйна.

"В Бахмут се водят тежки боеве. Ситуацията е критична. В същото време нашите войски държат отбраната", написа заместник-министърът, като допълни, че украинците контролират определени индустриални и инфраструктурни обекти в района, както и частни имоти. Повече от 10 месеца руските военни се опитват да превземат града, а по-рано през деня основателят на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин обяви, че Бахмут е под контрола на силите на Москва. Говорителят на Източната групировка на ВСУ Сергей Череватий отрече превземането на града от руснаците.

"Не е вярно, нашите части се бият в Бахмут“, категоричен бе Череватий пред Reuters.

Пригожин призна, че "вагнеровците“ не са успели да обкръжат украинските части в Бахмут поради загубата на стабилни флангове на север и юг от града и обвини Министерството на отбраната на Русия в загуба на изгодни позиции.

Коментар на конфликта направи и външният министър на Руската федерация Сергей Лавров.

"Западният път във външната политика на Руската федерация във вида, в който се развиваше доскоро, се изчерпа напълно и страната навлезе във фаза на конфронтация с агресивен блок, съставен от САЩ, Европейския съюз и НАТО. Задачата е поставена гласно и открито – да победим Русия на бойното поле, но не да спрем дотук, а да я елиминираме като геополитически конкурент и всяка друга страна, която претендира за някакво независимо място в света, също да потискана в качеството ѝ на конкурент", отбеляза той, цитиран от "Фокус".

Лавров обърна внимание и на факта, че експертната общност на западните държави вече открито обсъжда получената поръчка за разработване на сценарии за разчленяване на Руската федерация, без да крие, че съществуването на Русия няма да позволи на Запада да постигне глобално господство. Лавров отбеляза, че решенията, взети на срещата на Г-7 в Хирошима, са насочени към двойно сдържане на Русия и Китай.

Снимка: БГНЕС