Зеленски: Със сигурност си връщаме Крим, готвим се да го реинтегрираме

Продължаваме работата си, каза той

18.05.2023 | 21:08 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: Със сигурност си връщаме Крим, готвим се да го реинтегрираме

Украинският президент Володимир Зеленски свика Съвета за реинтерграция на украинските територии, за да обсъди възстановяването на украинския контрол върху Крим, и каза, че освобождението на полуострова, анексиран от Русия през 2014 г., ще "се случи със сигурност", предаде Ройтерс.

Президентът говори на съвещание в Киев по случай годишнината от масовата депортация на кримските татари от полуострова през 1944 г., по времето на Съветския съюз.

Зеленски каза, че все повече държави осъзнават, че "връщането на мира в международните отношения, както и на пълното върховенство на международното право" ще бъде невъзможно без възвръщането на Крим на Украйна.

"Продължаваме работата си за освобождение на Крим. Това със сигурност ще стане - пълноценното връщане на Крим в украинската държавна система", каза Зеленски, цитиран от БТА.

"Готвим се да реинтегрираме Крим. Подписах указ за съвещателния Съвет за реинтеграция и деокупация на нашия Крим и град Севастопол", допълни украинският президент.

Русия не показва признаци, че ще изостави Крим, където е разположен нейният Черноморски флот, и използва полуострова като плацдарм за ракетни атаки срещу украински цели, посочва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС