Лидерите на 6 африкански държави отиват в Москва и Киев, за да настояват за мир

Лавров: Путин винаги е готов да разговаря с всички наши партньори

18.05.2023 | 17:47 Редактор: Тодор Петров
Лидерите на 6 африкански държави отиват в Москва и Киев, за да настояват за мир

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса и лидерите на още пет африкански държави ще посетят Москва следващия месец или в началото на юли в рамките на мирната инициатива за разрешаване на конфликта в Украйна, обявена от южноафриканския президент.

Информацията бе потвърдена от Зане Дангор, генерален директор на Департамента за международни отношения и сътрудничество, пред парламентарна комисия, след като ден по-рано южноафриканският президент изрази готовност да посредничи в преговорите.

"В началото на юни шестимата държавни глави ще пътуват до двете столици, за да участват в ролята на посредници и да постигнат поне прекратяване на огъня", каза Дангор.

Южноафриканският служител отбеляза, че тази инициатива "е споделена с генералния секретар на ООН, който изрази подкрепата си, а ние ще се ангажираме и с други участници, включително САЩ".

Във вторник Рамафоса заяви, че руският президент Владимир Путин и украинският президент Володимир Зеленски са се съгласили да приемат шестчленната мисия, която ще посети Москва и Киев.

"Като вземаме предвид желанията на президента Рамафоса, говорим за средата, края на юни или началото на юли за посещението", заяви външният министър Сергей Лавров.

Други членове на делегацията, представена от Рамафоса, са президентите на Република Конго, Египет, Сенегал, Южна Африка и Замбия.

"Президентът Путин винаги е готов да разговаря с всички наши партньори, които искрено се интересуват от това да има стабилност в света", заяви Лавров.

Той добави, че Русия ще очаква да види "конкретни инициативи", представени от делегацията.

Африканските държави са силно засегнати от повишаването на цените на зърнените култури и от въздействието върху световната търговия. Рамафоса заяви, че Южна Африка е била подложена на "изключителен натиск" да избере страна в конфликта след обвиненията на Съединените щати, че Претория доставя оръжия на Москва - ход, който би бил в разрез с декларирания от нея неутралитет, пише БГНЕС.

Снимка: Bloomberg.com


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 11 месеца
Африканските лидери показват далновидност и човечност, за разлика от европейските. Сигнализирай за неуместен коментар