Русия се опитва да влезе в Африка чрез "Вагнер"? Путин: Връзките ни с континента са приоритет

Москва се стреми да разшири влиянието си на континента

20.03.2023 | 16:18 Редактор: Искра Ангелова
Русия се опитва да влезе в Африка чрез

Задълбочаването на връзките между Русия и Африка е ключова цел за Кремъл, заяви руският президент Владимир Путин, тъй като Москва се стреми да разшири влиянието си на континента, предаде АФП.

Той добави, че Русия ще продължи да снабдява континента със зърно, ако излезе от историческото споразумение с Украйна, което позволява износ от черноморските пристанища на страната.

"Позволете ми да подчертая, че нашата страна винаги е давала - и ще продължи да дава - приоритет на сътрудничеството с африканските държави", каза Путин в телевизионно обръщение на конференция за руско-африканските отношения, цитиран от БГНЕС.

Москва се стреми към задълбочаване на политическите, икономическите и военните връзки в Африка и Азия, тъй като Русия става все по-изолирана на международната сцена заради конфликта в Украйна.

Русия, която е ключов износител на оръжие за Африка, прави опити за навлизане в континента, включително чрез минни проекти, предоставени на група "Вагнер".

Този уикенд Турция обяви удължаването на споразумението, което позволи на Украйна да изнася зърно след руската офанзива, но Москва заяви, че се е съгласила само на 60-дневно удължаване, а не на 120-дневно.

Путин заяви, че Русия ще продължи да доставя зърно, независимо от статута на сделката.

"Ако след 60 дни решим да не удължаваме тази сделка, тогава сме готови да доставим безплатно количествата, които бяха изпратени на най-нуждаещите се страни в Африка", каза той по време на телевизионно обръщение.

Сделката, сключена с посредничеството на Турция и Организацията на обединените нации през юли 2022 г. - и подписана от Киев и Москва - позволяваше безопасното преминаване на износа. През ноември тя беше удължена със 120 дни.

Снимка: БГНЕС