Украйна иска удължаване на зърнената сделка, Турция и ООН мълчат

Търговията е намаляла с почти 27% през сезон 2022/2023

28.02.2023 | 22:55 Редактор: Петя Кръстева
Украйна иска удължаване на зърнената сделка, Турция и ООН мълчат

Украйна изпрати призив до ООН и Турция за започване на преговори за удължаване на Черноморската инициатива за зърно, но не е получила отговор нито от международната организация, нито от Анкара, предава Reuters, като се позовава на източник от правителството в Киев.

Юрий Васков, заместник-министър на възстановяването на Украйна, заяви пред агенцията миналата седмица, че Киев ще поиска от всички страни да започнат преговори за сделката с искане за нейното удължаване с поне една година и включване на пристанищата на Николаев. Черноморската инициатива за зърно, постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, позволи износ на зърно от три украински пристанища. Споразумението бе удължено през ноември и ще изтече на 18 март, ако не бъде договорено неговото удължаване.

Износът на зърно от Украйна – световен производител на културата, е намалял с почти 27% до 31,8 милиона тона през сезон 2022/2023 към 27 февруари заради по-слабата реколта и логистичните затруднения, причинени от войната. Украйна изнася около 3 милиона тона селскостопански продукти месечно според сделката, но Васков поясни, че страната има възможност за износ на 6 милиона тона от пристанищата в Одеска област и дори 8 милиона тона, ако към инициативата бъде включен и Николаев, пише "Фокус".

Въпреки ограничената зърнената реколта през 2022 г. - 54 милиона тона спрямо рекордните 86 милиона през 2021 г., най-малко 30 милиона тона зърно все още са в силози и може да бъдат изнесени, според Министерството на земеделието в Киев.

Снимка: БГНЕС