Заради Украйна - зърно за 34 млн. лв. залежава в Силистренско, производители теглят кредити

Става въпрос за 17 000 тона царевица, 37 000 тона пшеница и 7 000 тона слънчоглед

16.02.2023 | 21:23 Редактор: Искра Ангелова
Заради Украйна - зърно за 34 млн. лв. залежава в Силистренско, производители теглят кредити

Към момента в Силистренско залежава продукция за 34 милиона лева, алармират от Областния съюз на земеделските кооперации. Става въпрос за 17 000 тона царевица, 37 000 тона пшеница и 7 000 тона слънчоглед.

"Причината складовете да са пълни със стока са ниските изкупни цени, следствие на неконтролирания внос на украинско зърно", коментира председателят на Областния съюз на земеделските кооперации Боян Димов.

"Цените на препаратите и торовете, които са ни разрешени от ЕС да използваме, са високи и нашата себестойност в България е много по-висока от тази на продукцията, която вкарваме от Украйна. Хамбарите са пълни, а идва новата жътва на пшеница и рапица. Ще се наложи да продават на безценица, за да си осигурят ресурс", допълни той.

"Тези, които са успели да продадат на хубавите цени, които бяха през септември, са продали. Тези които са изчакали, са се полакомили, за по-хубави цени, в момента държат, защото цените падат", подчерта Димов, цитиран от БНР.

Мнозина ще теглят кредити.

"Ще залагат продукция, защото той финансовият им ресурс е в момента в склада", добави още той, като не са изключени и фалити.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Това не са ли онези производители, които трупаха като се качваше цената, за да могат после да продават на скъпо. Но цените почнаха да падат и не можаха да разпродадат. Та сега някой друг им е виновен, в случая отново Украйна, и ще искат скоро помощ от държавата, както всеки друг отрасъл който е "тарикат". Сигнализирай за неуместен коментар