Пастата в Италия поскъпна сериозно и неоснователно, домакинствата харчат луди пари

Правителството на министър-председателя Джорджа Мелони изглежда безсилно

17.05.2023 | 08:35 Редактор: Тодор Петров
Пастата в Италия поскъпна сериозно и неоснователно, домакинствата харчат луди пари

Цените на макаронените изделия в Италия нарастват с двуцифрени числа, въпреки че цената на твърдата пшеница спада. Двуцифреното увеличение на цените на спагети, фаготини, фарфале, пене, ригатони, талиателе или тречине е в разрез с правилата. В Италия, в която се произвеждат над 300 вида паста, цените на хранителните продукти нарастват много по-бързо от средното ценово равнище.

Правителството на министър-председателя Джорджа Мелони, като самопровъзгласило се за покровител на икономическото благосъстояние на своите граждани, не иска да изглежда безучастно в това отношение. Затова министърът за "Произведено в Италия" Адолфо Урсо (министър на бизнеса и родното производство - бел. ред.) свика през миналата седмица в официалната си резиденция Palazzo Piacentini среща за кризата с макаронените изделия с отговорните асоциации, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

От срещата на високо равнище не произтече много - освен изявлението на министъра, че „скоро се очаква значителен спад на цените на тестените изделия" и че „наблюдението за защита на цените ще продължи". Това, което се забелязва, е, че през последните седмици цените на твърдата пшеница са спаднали със значителни двуцифрени стойности, докато цените на макаронените изделия са се повишили с толкова.

Асоциациите на потребителите и на земеделските производители се оплакват, че понастоящем в Италия за твърда пшеница се плащат само 36 цента на килограм, но тази сума не покрива производствените разходи. Тя е с 30% по-ниска от тази през миналата година. 

Както се очакваше, на срещата на върха за макаронените изделия представителите на различните групи по интереси не успяха да се споразумеят за общ отговор. Unione Italiana Food, която представлява 500 производители, изтъкна, че макаронените изделия по рафтовете са били произведени преди месеци от твърда пшеница, която е била закупена на високите цени по онова време.

Производителите призовават за търпение: "Ако пастата има по-висока цена, вероятно скоро ще има повече възможности за увеличение на цените на твърдата пшеница", казва тяхната асоциация. В обратния случай производителите на макаронени изделия са заплашени от закриване. Броят на фабриките за макаронени изделия в Италия е намалял от 500 на малко над 100 от 70-те години на миналия век насам.

Потребителите нямат друг избор, освен да гледат цялата тази халтура и да преглъщат повишените цени. Миналата година италианските потребители са похарчили за тестени изделия над 800 млн. евро повече, отколкото през предходната година - заради войната в Украйна и енергийната криза. Италианците са не само най-големите производители на тестени изделия в света, но и най-големите потребители на глава от населението. Всяка година се произвеждат 3,2 млн. тона макаронени изделия по данни на селскостопанската асоциация Coldiretti. 

Четете повече в Investor.bg

Снимка: Pixabay