Мелони даде старта на голяма конституционна реформа

Целта е да се стабилизира изпълнителната власт

10.05.2023 | 22:48 Редактор: Михаела Димитрова
Мелони даде старта на голяма конституционна реформа

Президент по френски или канцлер по германски? Италианският министър-председател Джорджа Мелони постави началото на голямата конституционна реформа, в която се провалиха нейните предшественици, с цел да укрепи изпълнителната власт в една страна, белязана от постоянната смяна на правителствата.

"Имам мандата на италианския народ" да започна "институционалните реформи, от които Италия се нуждае", предупреди тя, преди да приеме за консултации представителите на партиите в Камарата на депутатите.

На дневен ред са два варианта: президентска власт с всеобщо избиране на държавния глава, който досега се избираше на общо заседание на двете камари с участието на представители на областите, или избиране чрез преки всеобщи избори на председателя на Министерския съвет (шефа на правителството), система, наричана "премиерато" (в която премиерът е глава на изпълнителната власт - бел. ред.).

Целта е да се стабилизира изпълнителната власт - "едно правителство за пет години", казва Джорджа Мелони - докато от 1946 г. насам Италия е имала 68 правителства.

Повече по темата прочетете в Investor.bg

Снимка: БГНЕС