Проливни дъждове в Италия: Реки преляха, Венеция ще задейства плаваща дига

Някои от по-малките градчета са призовани да се евакуират

16.05.2023 | 22:30 Редактор: Михаела Димитрова

Проливни дъждове и разрушителни наводнения в Италия. Властите във Венеция се готвят да задействат специалната си система за защита. В североизточната част на страната някои от по-малките градчета са призовани да се евакуират заради опасност от преливане на реки.

Също заради придошлите води, тежка остава ситуацията в Болоня, където под вода са дворове и приземни етажи.

В курортния град Равена в Североизточна Италия властите призоваха жителите да се преместят на по-високите етажи на сградите докато мине бурята. В Ричоне, крайбрежен град на Адриатическо море, кметът предупреди хората да си стоят у дома, а някои използваха гумени лодки, за да се придвижват по улиците.

Във Венеция специалната плаваща дига ще бъде задействана за пръв път този месец. Съвсем скоро ще се навършат 20 години от началото на изграждането на съоръжението, което все още не е официално завършено.

В районите, за които има опасения, че може да останат под вода, училищата са затворени. Спряно е и движението на влакове между Болоня и Анкона и Равена и Фаенца, съобщиха италиански медии. Силните валежи идват в момент, когато Италия се готви за втора поредна година на суша, която доведе до рязко спадане на водите на най-голямата ѝ река - По. 

Снимка: БГНЕС