"99 балона и нито един над Европа": ЕС отрече да е имало китайско наблюдение

Не сме получавали информация, заяви комисарят по транспорта Адина Валян

16.05.2023 | 21:10 Редактор: Вяра Димова

Деветдесет и девет балона за наблюдение, но нито един над Европа. Държавите от ЕС не са сигнализирали на Европейската комисия за наличието на китайски балони за наблюдение, съобщиха от изпълнителната власт на ЕС пред Европейския парламент.

"Въздушното наблюдение, и по-специално военното въздушно наблюдение, не попада в компетенциите на ЕС и е въпрос на национална компетентност на всяка отделна държава членка", заяви комисарят по транспорта Адина Валян в писмен отговор на евродепутата от "Обновена Европа" Енгин Ероглу от вторник.

"ЕС не е бил информиран от нито една държава членка за открити китайски балон за наблюдение над нейната територия", добави тя, цитирана от "Политико".

През февруари САЩ свалиха нещо, което определиха като китайски балон за наблюдение, което засили напрежението между Вашингтон и Пекин. След инцидента държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи посещението си в Китай, припомня БГНЕС.

По това време институциите на ЕС признаха правото на САЩ да защитават въздушното си пространство, а Естония беше една от малкото европейски държави, които публично подкрепиха решението на администрацията на Байдън.

Снимка: БГНЕС