Шпионският балон на Китай събирал данни за американски военни бази

Вероятно е изпращал данните в реално време в Пекин

04.04.2023 | 11:37 Редактор: Тодор Петров
Шпионският балон на Китай събирал данни за американски военни бази

Китайският наблюдателен балон, свален в началото на февруари от САЩ над Атлантическия океан, е събирал данни за редица американски военни бази. Освен това балонът изпращал данните в реално време в Пекин, съобщават CNN и NBC News, позовавайки се на доверени източници. Това обаче не може да се потвърди, каза по този повод говорител на Пентагона. Но анализът още не е приключил.

След като засякоха балона, САЩ обвиниха Китай в шпионаж, а Пекин отхвърли обвиненията: ставало дума за цивилен балон без екипаж, който се бил отклонил от курса.

Тогава Вашингтон заяви, че по време на полета САЩ са предприели стъпки, които да попречат на балона да събере чувствителни данни и да намалят разузнавателната му стойност за Китай.

Както информира NBC News на базата на сведения от високопоставени правителствени представители, Китай можел така да насочи балона, че той да прелети по няколко пъти над определени точки. Събраното количество чувствителна информация би могло да бъде и много по-голямо, ако американското правителство не бе ограничило способностите на балона, предаде DW

Принципно обаче в сравнение с информациите, които Китай може да събере със сателити, ползата от него е ограничена. Според NBC балонът бил снабден със саморазрушителен механизъм, който Китай можел да направлява. Не е ясно дали той не е сработил или съзнателно не е бил пуснат в действие.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Балонът как е изпращал данните, обаче? Чрез сателите. Какво сателити? Такива, които са били над САЩ в момента. Чий сателити? Китайските... Значи имат сателити, но пращат балоно ... Ерор ероер ерор Сигнализирай за неуместен коментар