Зеленски на крака при Сунак, британският премиер му обеща изключителни оръжия

Обединеното кралство е лидер, когато става въпрос за разширяване на способностите ни, каза украинският президент

15.05.2023 | 12:58 Редактор: Вяра Димова
Зеленски на крака при Сунак, британският премиер му обеща изключителни оръжия

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с премиера Риши Сунак във Великобритания, който обеща "стотици" ракети за противовъздушна отбрана и безпилотни летателни апарати с далечен обсег на действие, предаде АФП.

Облечен в характерната си войнишка униформа, Зеленски прегърна Сунак, когато се срещнаха в Чекърс, провинциалната резиденция на министър-председателя северозападно от Лондон. Пътуването се състоя, след като украинският лидер си осигури нови обещания за военна помощ по време на посещенията си във Франция и Германия през уикенда, преди широко очакваната контраофанзива срещу Русия.

"Обединеното кралство е лидер, когато става въпрос за разширяване на нашите способности на земята и във въздуха", написа Зеленски в Twitter преди разговорите си със Сунак.

"Това сътрудничество ще продължи и днес. Ще се срещна с моя приятел Риши. Ще проведем преговори по същество лице в лице и в делегации", каза той.

Сунак отбеляза, че разговорите се провеждат в навечерието на срещата на лидерите на Съвета на Европа в Исландия - на която Зеленски ще направи видеообръщение - и на срещата на върха на Г-7 в Япония.

"Това е решаващ момент в съпротивата на Украйна срещу една ужасна агресивна война, която те не са избрали и не са провокирали. Фронтовата линия на Путин може да е в Украйна, но линиите на разделение се простират по целия свят", каза министър-председателят в изявление, цитирано от БГНЕС.

В Чекърс Сунак ще потвърди "по-нататъшното предоставяне от Обединеното кралство на стотици ракети за противовъздушна отбрана и допълнителни безпилотни въздушни системи, включително стотици нови безпилотни летателни апарати за нападение с голям обсег на действие над 200 км", се казва в изявлението на Великобритания.

"Всички те ще бъдат доставени през следващите месеци, докато Украйна се подготвя да засили съпротивата си срещу продължаващата руска инвазия", посочват още от Великобритания.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Александър
преди 11 месеца
Есента доиде! Ша настъпват към Киев ли и кога??? Сигнализирай за неуместен коментар