Най-важният вот от 50 години насам: Ердоган обеща мирно да отстъпи властта, ако загуби

Предварителните прогнози за изхода от вота сочат лек превес за опозицията

14.05.2023 | 14:15 Редактор: Михаела Димитрова

Турция гласува на президентски и парламентарни избори. Вотът е определян от много коментатори като най-важния и оспорван за последните 50 години.

След 20 години, начело на Турция, Ердоган е изправен пред най-трудното си изборно изпитание на фона на общественото недоволство от икономическите проблеми, справянето с големите земетресения през февруари и присъствието в страната на около 3,5 млн. сирийски бежанци.

Предварителните прогнози за изхода от вота сочат лек превес за опозицията. А Ердоган обеща мирно да отстъпи властта, ако загуби. Същевременно президентът изрази увереност, че ще бъде преизбран за още един мандат, както и че ще си осигури парламентарно мнозинство.

Ако турците свалят президента Ердоган, това до голяма степен ще се дължи на икономически обрат, твърдят анализаторите. Според икономисти в средата на управлението на Ердоган е започнал съществен обрат в живота на турците. Те все по-трудно успяват да задоволят основните си потребности.

През последните години имаше поредица от валутни сривове. Заедно с това бяха намалявани лихвените проценти. Изборният ден на този етап протича спокойно. Секциите бяха отворени в 08:00 ч.

Гласуването ще продължи до 17:00 ч. Кандидатите са трима - настоящият президент от Партията на справедливостта и развитието, основният му опонент Кемал Кълъчдароглу от Народнорепубликанската партия и Синан Оган.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС