Великобритания скочи заради отсвирването на Зеленски от "Евровизия"

Било подходящо президентът на Украйна да направи обръщение на събитието, каза говорителят на Сунак

12.05.2023 | 16:25 Редактор: Вяра Димова
Великобритания скочи заради отсвирването на Зеленски от

Британското правителство отправи остри критики към европейските радио и телевизионни оператори, които забраниха посланието на украинския президент Володимир Зеленски на финала на "Евровизия" този уикенд, тъй като се опасяваха, че събитието ще бъде политизирано.

Заради руската инвазия английският град Ливърпул е домакин на музикалната феерия в събота от името на миналогодишния победител Украйна и е украсил улиците си в жълто и синьо.

Но Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) заяви, че "строги правила" не му позволяват да удовлетвори молбата на украинския лидер да говори чрез видео, като подчерта, че конкурсът е "неполитически".

"Премиерът смята, че би било подходящо президентът Зеленски да направи обръщение на събитието, и ние сме разочаровани от решението на Европейския съюз за радио и телевизия", заяви говорителят на Сунак, цитиран от БГНЕС.

Самата "Евровизия" призна това миналата година, когато преустанови участието на Русия в конкурса", добави той, като отказа да каже дали Обединеното кралство ще се намеси при Би Би Си - телевизията домакин.

Снимка: БГНЕС