Без политика: Организаторите на "Евровизия" отрязали Зеленски за видеообръщение?

От канцеларията на украинския президент съобщиха, че такова искане не е отправяно

12.05.2023 | 07:41 Редактор: Елеонора Танева
Без политика: Организаторите на

Организаторите на "Евровизия" 2023 отказаха на президента на Украйна Володимир Зеленски да направи видеообръщение на финала на конкурса, който ще се проведе на 13 май.

Зеленски е искал да говори чрез видеовръзка пред многомилионната публика на конкурса, за да призове за допълнителна подкрепа за Украйна в борбата срещу руската агресия.

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който заедно с Би Би Си е организатор на "Евровизия" в Ливърпул, обаче отхвърли искането на украинския президент, пише вестник Time, цитиран от "Украинская правда".

"Конкурсът за песен на "Евровизия" е международно развлекателно шоу и се подчинява на строги правила и принципи, установени от самото начало. Един от крайъгълните камъни на конкурса е неполитическият характер на събитието. Този принцип забранява възможността за политически или подобни изявления в рамките на конкурса. Искането на Зеленски, макар и направено с добри намерения, за съжаление не може да бъде удовлетворено от ръководството на Европейския съюз за радио и телевизия, тъй като това противоречи на правилата на събитието", пише в отговора на EBU.

По-късно от канцеларията на президента съобщиха, че той не е изпращал искане до организаторите на "Евровизия" с "предложение за онлайн включване на Володимир Зеленски по време на финала или на друг етап на конкурса". 

Снимка: БГНЕС