Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Украйна губи по 400-500 жива сила всеки ден в Бахмут, Тръмп може да донесе мир

"В момента Русия е по-активна в бойните действия", каза експертът по национална сигурност Славчо Велков

11.05.2023 | 20:44 Редактор: Искра Ангелова

Това, което чух от Мария Габриел, е като предварително намерение, защото тя каза: "Моето правителство ще внесе", първо - трябва да кажем, че тя все още няма правителство и шансовете за това правителство не са толкова големи. Но истината е, че казусът се превърна много бързо в инструмент за политическа употреба и дори успя не само да противопостави обществото, а да раздели и върха на прокуратурата и следствието.

Това каза експертът по национална сигурност Славчо Велков в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че заместникът на главния прокурор излезе с изявление, в което призовава прокуратурата да излезе от политическия терен, "в който е нагазила".

"Има много въпросителни, които следва да се уточнят. Ако се гледа политическата употреба - този взрив изигра своята роля. Прехвърчаха искри между МВР, прокуратурата, следствието. Засега виждаме, че повечето политически партии застанаха зад идеята за смяната на главния прокурор", допълни Велков в ефира на Bulgaria ON AIR.

А ситуацията в Бахмут той коментира така: "Ако следваме изказването на ръководството на украинската армия, най-вече политическото ръководство - вчера се каза нещо ново, а именно да не очакваме контранастъпление от вида, от който сме свикнали да виждаме, а серия от мерки, които да пречупят духа на руското общество и армията."

Според него това е и начин, че това контранастъпление още не е започнало.

"То има и обективни причини да не започне. Но истината е, че за да се проведе такава контраофанзива, би трябвало да се създаде решително превъзходство  в сили и средства, не само численост на настъпващите войски, които ще го осъществяват. Заявеното контранастъпление е един от способите да се получи колкото се може повече въоръжение и техника, но така или иначе Русия в този момент не спи и изгражда свои отбранителни линии в дълбочина, и най-вероятно няма да позволи предварително замисълът на украинските въоръжени сили да бъде изпълнен", подчерта експертът по национална сигурност.

По думите му в момента Русия е по-активна в бойните действия.

"Може да има временно примирие и конфликтът да се замрази, но за мир е много рано да се говори, защото вече е публична тайна, че не воюва Русия с Украйна, а Русия воюва с много по-мощни сили. Може би такъв прелом ще настъпи след година - година и половина, ако Доналд Тръмп участва в президентските избори. А Бахмут е част от военния пейзаж в момента", категоричен е Славчо Велков.

Гостът поясни, че градът е важен пътен център.

"Но той вече е по-важен в психологическо и политическо отношение. И аз, за разлика от много други експерти, не смятам, че Русия на всяка цена иска да го овладява, тъй като Бахмут се превърна в една месомелачка на украинските въоръжени сили. Говорим за 400-500 човека жива сила загуби на ден. Там освен "Вагнер", воюват и редовни руски войски, които имат безспорно своите възможности", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
3 rate up comment rate down comment 1
Добре де
преди 11 месеца
А Укро Вермахта колко нацисти губи на ден в Артьомовск ? Според (американски) източници, Украйна губи по една бригада на месец ! Въпросът е кой ще има повече ресурси да издържи. Карл XII Наполеон и Хитлер разбраха отговора по трудния начин ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
СЛАВЧО
преди 11 месеца
БАХМУТСЕ ПРЕВЪРНА В ЕДНА МЕСОМЕЛАЧКА НА УКРАИНСКИТЕ ВЪОРАЖЕНИ СИЛИ ГОВОРИМ ЗА 400, 500 ЧОВЕКА ЖИВА СИЛА ЗАГУБИ НА ДЕН,,,,,,,, ТОВА СЪМ КАЗАЛ НЕ ЛЪЖЕТЕ Сигнализирай за неуместен коментар