Промяна на играта: Лондон прати на Киев оръжие, способно да порази Русия

"Тези оръжейни системи дават на Украйна най-добрия шанс да се защити от продължаващата бруталност", каза Бен Уолъс

11.05.2023 | 16:41 Редактор: Искра Ангелова
Промяна на играта: Лондон прати на Киев оръжие, способно да порази Русия

Великобритания е доставила на Украйна множество крилати ракети Storm Shadow. По този начин украинските сили получават нов потенциал за удари с голям обсег преди очакваната контраофанзива срещу руските сили, съобщиха за Си Ен Ен няколко високопоставени западни служители.

Storm Shadow е крилата ракета с далечен обсег на действие със стелт способности, разработена съвместно от Лондон и Париж, която обикновено се изстрелва от въздуха. С обсег на стрелба, надвишаващ 250 км, тя е съвсем близо до възможността за действие на произведените в САЩ тактически ракетни системи "земя-земя", или ATACMS, за които Украйна отдавна настоява.

От решаващо значение е, че Storm Shadow има обсег на действие, с който може да бъде нанесен удар дълбоко в контролираната от Русия територия в Източна Украйна. Западен служител заяви, че Обединеното кралство е получило уверения от украинското правителство, че тези ракети ще бъдат използвани само в рамките на украинската суверенна територия, а не на територията на Русия. Официални представители на Великобритания често правят публични изявления, в които определят Крим като украинска суверенна територия, определяйки го като "незаконно анексиран".

Ракетата "променя правилата на играта от гледна точка на обхвата", заяви високопоставен американски военен служител, и дава на Киев възможност, която той иска от началото на войната.

Разполагането на ракетите се случва в момент, когато украинските сили се подготвят да започнат контраофанзива, целяща да си върне държаните от Кремъл територии в източната и южната част на страната.

"Днес мога да потвърдя, че Великобритания дарява ракети Storm Shadow на Украйна. Дарението на тези оръжейни системи дава на Украйна най-добрия шанс да се защити от продължаващата бруталност на Русия", заяви министърът на отбраната Бен Уолъс, цитиран от БГНЕС.

"Трябва да помогнем на Украйна да защити градовете си от руските бомби и иранските безпилотни самолети", заяви Сунак на Мюнхенската конференция по сигурността на 18 февруари. "И затова Великобритания ще бъде първата страна, която ще предостави на Украйна оръжия с по-дълъг обсег на действие."

Според MBDA Missile Systems, европейската компания, която произвежда ракетата, Storm Shadow е "оръжие за дълбоки удари", способно "да се експлоатира денем и нощем при всякакви метеорологични условия", което разполага с усъвършенствана навигационна система, гарантираща точност.

Снимка: БГНЕС / Архив