Бум на резервациите в първа и бизнес класа, предпочитани са премиум кабините

Авиокомпании търсят начини за разширяване на местата

10.05.2023 | 18:08 Редактор: Вяра Димова
Бум на резервациите в първа и бизнес класа, предпочитани са премиум кабините

Богатите туристи предизвикват бум на резервациите за полети в първа и бизнес класа, което кара големите авиокомпании да залагат на нова епоха луксозни пътувания с инвестиции в кабините и салоните си, пише Financial Times.

Миналия месец Lufthansa заяви, че "най-голямото търсене" сред пътуванията тази година е при премиум кабините и че туристите "почти изцяло са компенсирали" по-бавното възстановяване на корпоративните резервации.

Главният изпълнителен директор на авиокомпанията Карстен Шпор каза, че очаква "трайно преминаване" към туристи, запълващи местата в първа и бизнес класа. Той сравни тенденцията с бума напоследък в луксозни сектори като автомобили, часовници и първокласни имоти.

"Тази година е първата, в която екипът ми ми казва, че трябва да разширим първа класа. Мислех, че никога няма да чуя това", каза Шпор в разговор за обсъждането на отчета.

Главният изпълнителен директор на Air France-KLM Бен Смит заяви, че групата инвестира, за да се справи с търсенето от страна на богатите туристи, най-вече по полети за Париж, и "повече от компенсира" спада в бизнес пътуванията.

Авиокомпаниите се надяват да се възползват от силното търсене на луксозни стоки и изживявания, което се възстанови бързо след блокадите заради Ковид-19 през 2020 г.

Силният долар е помогнал да се задвижи търсенето от американските трансатлантически пътници, което компенсира слабото завръщане на типичните, богати китайски туристи, добавят авиолиниите.

Пътуванията в първа и бизнес класа се възстановяват по-бързо от общия пътнически трафик, показват данни на IATA.

Четете повече в investor.bg.