Путин горд с руската армия, в 20 града отмениха парадите заради войната

Президентите на Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан уважиха марша в Москва

09.05.2023 | 13:48 Редактор: Юлиан Христов

Русия показа военна мощ на традиционния парад за Деня на победата над нацистка Германия. В 20 руски града  парадите бяха отменени заради войната.  

В речта си руският президент Владимир Путин обвини Запада в опит да унищожи Русия и да налага на останалия свят своята воля и правила.

"Те забравиха кой разби това световно зло и не пожали живота си за освобождението на народите на Европа", каза Путин и допълни, че иска да види "мирно бъдеще".  

В изявлението си той подчерта, че умишлено се предизвикват настроения в редица държави за разрушаване на мемориалите на Съветската армия и дори за създаване на култ към нацистите.  

"Тяхната цел не е нищо друго, освен да видят падането на нашата страна. Битките, които решават съдбата на нашата родина, винаги са ставали национални и свещени", посочи руският президент.  

Путин изтъкна гордостта си с руските войници на фронта. 

"Гордеем се с участниците в специалната военна операция, с тези, които се бият на фронтовата линия и които спасяват ранените. Няма по-силна кауза в света от любовта ни към нашите въоръжени сили", заяви руският президент.  

За парада в Москва по повод 9 май официални гости бяха държавните глави на Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, както и ветерани от войната.  

Парадът приключи традиционно с преминаването на военна техника по Червения площад.